Isa van Vliet - 23/24 - Hogeschool van Amsterdam

Minor VID

Inleiding

In het derde jaar van de studie Communicatie en Multimedia Design begint het jaar met een CMD-thema minor. Ik heb gekozen voor de minor Visual Interface Design omdat ik wil groeien als interface designer en frontend developer. Ik neem jullie mee in mijn leerproces van de afgelopen 5 maanden.

Leerdoelen

Aan het begin van de minor heb ik een aantal leerdoelen voor mijzelf opgesteld die ik in de loop van de minor zo uitgebreid mogelijk wil behandelen.

Verdiepen in Frontend Development-vaardigheden waarbij ik beter begrip heb voor HTML, CSS en Javascript

Versterken van mijn onderzoeksvaardigheden door te focussen op het doen van diepgaanden en analytisch onderzoek

Werken aan mijn CMD-competenties

Hoe vond ik deze reis en wat heb ik hiervan opgestoken?

Brussel was een interessante stad waarbij de docenten een schema voor de studenten hadden gemaakt om verschillende activiteiten te bezoeken. De leukste activiteit vond ik de ‘typewalk’ van Diederick. Deze typewalk liet mij typografie op verschillende invalshoeken bekijken. De typografie was meer dan alleen een leuk of mooi lettertype en sinds dien kijk ik heel anders naar de typografie of gebouwen.

Tijdens mijn reis in Brussel heb ik veel kunnen netwerken met mijn groepje waarbij we elkaar expertises hebben gedeeld.

Grid & kleur

Tijdens het eerste blok begon mijn VID avontuur met het vak, grid en kleur. Bij dit vak heb ik veel geleerd over hoe mensen met verschillende achtergronden en/of geloven anders kijken naar bepaalde kleuren. Daarbij beredenerend te werk gaan als het gaat over het maken van kleurkeuzes.

Ik heb tijdens deze lessen gekozen voor onderwerp: duurzaamheid en recycling. Hiervoor heb ik een kleurpalet gemaakt op basis van kennis.

De styleguide voor Suz. beschrijft welke elementen er terug moeten komen en hoe deze moeten worden geplaatst.

Bekijk hieronder de opgeleverde producten:

Recycling Duurzaamheid kleurpalet

Brussel

Typografie

Voor typografie heb ik een font gekozen dat mij erg interesseerde namelijk: Arnold Bocklin

We begonnen met een Four lttr word poster, dit was een poster met jou gekozen font en een bijpassende sfeer. Ik had gekozen voor Arnold Bocklin en het deed mij erg denken aan zuurstokken en suikerspinnen vanwege de krullen in de letters. Daarom heb ik gekozen voor de kleuren blauw en roze om het snoep gevoel terug te laten komen.

Na het vaststellen van ons font hebben we verdiepende onderzoek uitgevoerd naar de herkomst van het font. Hiervoor heb ik een informatieve website gemaakt waarbij de herkomst van Arnold Böcklin wordt uitgelegd.

Mijn website over het lettertype heb ik gecodeerd met HTML en CSS.

Website: https://isavltz.github.io/Typografie-VID-2/

Beeldtaal

Tijdens de 9 weken beeldtaal zijn we naar het Tropenmuseum geweest waar ik de tentoonstelling Someone Is Getting Rich bekeek. In Someone is getting rich maken hedendaagse kunstenaars zichtbaar welke koloniale uitvindingen aan de wieg staan van het mondiale financiële systeem.

Bron: Tropenmuseum

Uit het Tropenmuseum heb ik niet veel inspiratie kunnen opdoen. Wel vond ik een andere tentoonstelling interessant waarbij maatschappelijke problemen werden aangekaart met een cynische toon. Deze manier van ontwerpen wond ik super interessant.

Voor de eindopdracht heb ik deze inspiratie meegenomen en heb ik een maatschappelijk probleem gekozen waar ik, als student, elke dag mee te maken krijg.

Semiotiek

Semiotiek zijn verschillende tekens en symbolen, evenals hun interpretatie en betekenis in communicatie. Het onderzoekt hoe tekens worden gebruikt om betekenis over te brengen en begrepen te worden. In de context van semiotiek worden tekens vaak onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: iconen, indexen en symbolen.

Retorica

Retorica is de kunst van overtuigend spreken of schrijven, waarbij strategieën zoals ethos (geloofwaardigheid), pathos (emotie) en logos (logica) worden gebruikt. Het omvat stijlfiguren en ritmische elementen om de boodschap krachtiger te maken en het publiek te beïnvloeden.

Klik hier om de volledige onderbouwing te bekijken >

BLOK 2

-

BLOK 2 -

Interface & Interactie

Interface & Beweging

Meesterproef

Tijdens het vak Interface & Beweging kregen we een nieuwe uitdaging namelijk animeren. Je was hierin vrij om in elk animeer programma die je zelf fijn van te programmeren. Ik begon mijn animeer onderzoek in het programma Cinema 4D. Ik kwam er al snel achter dat dit een enorm geaffecteerd programma is en ik ben toen in week 2 overgestapt naat Blender.

Blender is een krachtig en gratis open-source 3D-softwareprogramma. Het wordt gebruikt voor modelleren, animatie, rendering, compositing en meer.

Om alle animaties samen te brengen in 1 interface ben ik aan de slag gegaan met HTML en CSS.

Tijdens het van Typografie hadden we alweer een aantal stappen gezet met het opstellen van een werkende website in HTML en CSS. Nu met interface & interactie gaat het echte werk beginnen. Voor dit vak hebben we Sanne en Sam, ze zijn beide extreem goed in het bouwen van interfaces dus dat beloofd iets moois.

De opdracht was een interface bouwen van iets waarin een tijdlijn te zien was. Dit mocht van alles zijn denk bijvoorbeeld aan de tijdlijn van een Nintendo console. De eerste 2 weken waren gefocust op het uitoefenen van de kleine codeer opdrachten. Hierna gingen we met die kennis door op eht bedenken van een eindopdracht.

Ik heb gekozen voor Harley Quinn haar wapenkast. Dit zijn dus verschillende wapens die zij gebruikt in comics, videogames of films.

Alle wapen heb ik met de hand getekend en samengebracht in een ondergrondse basis. Hier hangen nog de foto’s van de Joker, dit was haar voormalige vriendje (voor Birds of Pray).

Tijdens dit vak heb ik veel nieuwe onderdelen geleerd die te maken hebben met frondend development. Ik heb iets neergezet uiteindelijk waarbij ik de code zelf helemaal begrijp.

Link naar webpagina

De meesterproef is waar alle vakken van de Minor VID samenkomen tot 1 grootproces. Voor dit proces hebben 4 weken (en 2 weken vakantie) om een casus te kiezen die jou aanspreekt. Ik heb gekozen voor een podcast van verwondering waar ze Lies Ros sprekenen. Zij is een grafisch ontwerpster uit jaren 80’ en 90’. Samen met Rob Schöder en Frank Beekers richten ze in 1974 Wild Plakken op. Een ontwerp collectief die staat voor politieke standpunten en burgerbewegingen.

Voor dit onderzoek heb ik veel artikelen gelezen, podcast geluisterd en uren lang op het web gesurft. Hierbij heb ik mijn leedoel over het doen van verdiepende onderzoek extra goed behandeld.

Er misten nog een tijdlijn in het verhaal, deze ben ik op dit moment aan het toevoegen en 1 februari haal ik mijn herkansing!

BEDANKT!

-

BEDANKT! -

Conclusie

Aan het einde van mijn minor ga ik met een opgeheven hoofd door naar mijn lange stage. Ik heb ontzettend goeie feedback ontvangen van sommige docenten en veel mogen leren over HTML, CSS maar ook Retorica, Gestalt en Semiotiek. Al deze opgedane kennis neem ik mee naar mijn toekomstige uitdagingen.

Naast dat het erg leerzaam was miste ik soms nog wat meer diepgang in de lessen zelf. Veel lessen van de minor bestonden uit feedback momenten en zelfstudie. Ik had de minor nog interessanter gevonden als we workshops, sprekers uit het vak of hoorcolleges hadden gehad.

Bedankt docenten voor de kennis en informatie.

Vorige
Vorige

Bond Together Scrum

Volgende
Volgende

JUKE internship